Tekniska nämnden

Tekniska nämnden ansvarar för att bygga och förvalta vatten- och avloppsnät samt kommunala gator, vägar, trafikanläggningar (t.ex. parkeringar) och torg, skötsel av grönområden, bostadsnära skog inom detaljplan samt kommunala lekparker. Tekniska nämnden är även en trafiknämnd. Nämnden fullgör kommunens uppgifter inom vatten- och avloppslagstiftning och fastighetsrenhållning.

Därutöver fullgör tekniska nämnden delar av kommunens förebyggande arbete inom miljö- och hälsoskyddsarbete utom myndighetsutövning för bl.a. entreprenörer.

Dessutom ansvarar nämnden för kommunens stomnät i höjd och plan, primär- och grundkartor och kommunens byggnads- och adressregister. GIS-verksamheten är den resurs som svarar för att tillgängliggöra geografiska data för hela kommunen. Nämnden arbetar också för kommunens frågor om namnsättning av till exempel vägar, parker, byggnader och anläggningar. Nämnden ansvarar också för ärenden om flyttning av fordon och omhändertagande av fordonsvrak samt ärenden enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag.

Inom nämndens ansvarsområde finns även affärsverksamheterna vatten- och avloppsverksamhet samt avfallsverksamhet vilka ej belastar den kommunala budgeten utan finansieras av respektive abonnenter.

Tekniska nämndens insatser ska underlätta för den enskilde att göra ekonomiskt, socialt och klimatsmarta hållbara val.

Grunden för trafiksäkerhetsarbetet är att trygga framför allt de oskyddade trafikanterna.Det ska finnas tillräckligt med parkeringsplatser i våra centrum och ett gång- och cykelvägnät till, från och inom kommunen som hänger ihop.

Vi ska se över och utveckla de skötselplaner som finns och genom smarta växtval och omställda ytor öka tillgänglighet, trivsel och trygghet.

Utbyggnaden av vatten och avlopp på landsbygden ska fortsätta. Mängden tillskottsvatten i det kommunala avloppsnätet ska minskar så att vi uppnår en effektivare avloppshantering.

Fastighetsnära avfallssortering av förpackningar, matavfall och restavfall ska utvecklas i alla kommunens verksamheter.

2025 lägger vi särskilt fokus på att:

  • Förbättra snöröjningen på alla kommunala vägar och platser. Utöka övervakningen av att avtalat arbete utförs och inför sanktioner mot entreprenörer som ej utfört det som avtalats.
  • Utveckla våra gång och cykelvägar med den oskyddade trafikanten i fokus. Prioritera att höja trafiksäkerheten vid förskoloror och skolor, Bro och Kungsängens IP samt till våra kommunala badplatser.
  • Säkerställa underhållet för lek- och mötesplatserna i Kungsängen, Bro, Håbo-Tibble, Brunna och Tibble.
  • Upprätta en kommunal lekplats i Jursta i dialog med de boende och förskolan.
  • Utreda möjligheterna till boendeparkering i centrala Kungsängen och genomföra en konsekvensanalys av att låta pendeltågsparkeringen vara kostnadsfri under dagtid.
  • Anlägga fler parkeringsplatser för bil och cykel där det behövs och att man ska kunna se på nätet var lediga P-platser finns.
  • Skapa fler parkbänkar och papperskorgar runt om i kommunen.
  • Utveckla torgen i Bro och Kungsängen i dialog med medborgarna.
  • Offentliga odlingslotter anläggs i Håbo-Tibble, Kungsängen, Södra Brunna och Tibble.
  • Revidera underhållsplanen ”asfaltsplanen” för kommunens vägnät. Ta fram en långsiktig underhållsplan med tydlig prioritetsordningen och kostnadsanalys.
  • Utreda och pröva anslutning till kommunalt Vatten- och Avlopp för de fastigheter som vill även utanför verksamhetsområdet.
  • Utveckla underhållsplanen för dricksvattenledningar med målsättning att täta fler läckor. Underhållsplanen skall även innefatta avloppsledningar med målsättningen att minska tillskottsvatten i det kommunala avloppsnätet så att vi uppnår en effektivare avloppshantering.
Budget 2024, Tkr87 250
Volym2 240
Ramökning2 610
Budget 202592 100
Plan 202695 400
Plan 202799 100
facebook Twitter Email