Nämndbudget Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen leder och samordnar kommunens och kommunkoncernens verksamhet och ekonomi så att Kommunfullmäktiges mål uppnås. I det ansvaret ingår att driva en modern och effektiv förvaltning i hela kommunorganisationen. Stärka koncernsamverkan och skapa förutsättningar för innovation, utveckling, stora projekt och stärka strategisk förmåga.

Driva ett sammanhållet kvalitetsarbete men också tillväxt-och hållbarhetsarbete. Ansvara för en välfungerande demokratiprocess, verka för proaktivt medborgardeltagande och god samverkan med kommunens alla parter. Kommunstyrelsen ansvarar för marknadsförings- och näringslivsinsatser, räddningstjänst, personal- och arbetsgivarfrågor, ekonomi- och finansieringsfrågor och överförmyndarverksamheten. Kvalitets-och kostnadskontroll, kansli, trygghetsfrågor, utredningar, remissvar, juridik, säkerhetsskydd, civilt försvar, totalförsvar och krisberedskap.

Samhällsbyggnadsfrågorna, trygghets- och säkerhetsfrågorna samt arbetet med miljö- och energifrågor. Kommunstyrelsen uppgift är att ansvara för samordning och samarbete mellan kommunala verksamheter och andra relevanta aktörer. Följa upp, utvärderar, analysera och utveckla vidtagna åtgärder. Att främja och följa upp dialoger med invånarna för kommunens utveckling.

Under året omsätts Upplands-Bros Miljö- och klimatstrategi som är en grund i att stimulera utveckling.

Det brottsförebyggande arbetet ska stärkas avseende bedrägeribrott mot äldre samt arbete för att förebygga välfärdsbrott. Den upplevda tryggheten i kommunen ska öka genom kommunövergripande insatser på flertalet plan.

Tillsammans skapar Upplands-Bro trygga levnadsvillkor som på kort och lång sikt möjliggör hållbar hälsa och liv för invånarna. Rätten till frihet och personlig säkerhet är mänskliga rättigheter.

Upplands-Bros utsatta område ska genom aktiva åtgärder tas bort från Polismyndighetens lista över särskilt utsatta områden

Vi ska erbjuda ett hållbart och utvecklande arbetsliv i Upplands-Bro kommun m med hållbara schema där personalen får vara delaktiga, avveckla minutschema, heltid en rättighet och deltid en möjlighet.

Grundförutsättningen för en väl fungerande ledning och styrning är en tydlig och gemensam helhetsbild kring värdegrund, roller, mål och uppdrag – och utifrån den helhetsbilden en tydlig ansvarsfördelning och ett klart beslutsmandat.

En osund kultur och arbetsmiljö som skapar en rädd och odemokratisk organisation där tystnadskulturen breder ut sig och underställda blir syndabockar måste stoppas.

Vi ska ha en tillitsbaserad styrning med en sund dialog och öppenhet. Vi ska arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågor för trygg och hälsosam arbetsmiljö med satsningar för att öka frisknärvaron och kompetens inom våra verksamheter.

Vi ska höja ambitionsnivån när det gäller företagsklimatet ytterligare genom att uppdatera kommunens. Kommunen ska ha ett positivt näringslivsklimat där vi underlättar att starta, utveckla och etablera företag i hela

 kommunen. Företag ska känna sig välkomna och värdefulla i Upplands-Bro kommun. Kommunen ska ha ett                                                                                                         fortsatt företagsvänligt klimat som möjliggör utveckling av befintliga företag samt underlättar nya etableringar.

Engagemanget för de näringspolitiska frågorna i kommunen ska tas tillvara och utvecklas.

Ett näringslivsperspektiv ska finnas med i alla beslut som fattas i kommunen. Vi ska tillhandahålla en allmän sökbar karta över ledig mark och lokaler för att underlätta för näringslivsidkare som vill utöka sin verksamhet eller nyetablera sig i kommunen.

Genom att uppdatera kommunens näringslivsstrategi ska vi tydligaggöra kommunens vilja kopplat till näringslivsetableringar och utveckling.

Vi återför de viktiga samhällsbyggnadsfrågorna, trygghets- och säkerhetsfrågorna samt arbetet med miljö- och energifrågor till kommunstyrelsen och där igenom lägger ner utskotten.

2025 sätter vi särskilt fokus på:

  • Ordning och reda i kommunens finanser, tydliga och genomtänkta prioriteringar för att uppnå god hushållning och långsiktig ekonomisk hållbarhet samtidigt som verksamhetens kvalitet bibehålls och vi kan genomföra nödvändiga reformer. Alla delar i kommunkoncernen ska vara framåtsyftande i sina ekonomiska åtaganden och sträva efter att lösa kostnader och svåra prioriteringar.
  • En ordentlig genomlysning av kommunens organisation för att effektivisera och skapa förutsättningar till god service, effektivt nyttjande av resurser och en kvalitativ verksamhet.
  • Att alla konsulter ska prövas.
  • Effektivisering av kommunikationsorganisationen och demokratisering av dess uppdrag.
  • En ordentlig översyn av arbetsmiljö, inklusive möjligheter till karriär- och kompetensutveckling. Aktivt arbeta för att behålla och rekrytera kompetenta medarbetare. Inrätta kompetensfond.
  • Att nya chefer genomför grundläggande ledarutvecklingsprogram och obligatoriska utbildningar i arbetsrätt och arbetsmiljö.
  • Att näringslivsperspektiv ska finnas med i alla beslut som fattas i kommunen
  • Att upprätta sökbar karta över ledig mark och lokaler samt arbeta fram en modern etableringsstrategi för att möta etableringar, service och näringslivet.
  • Att se över kommunens kompetensutvecklingsplan och inrätta en kompetensförsörjningsfond för att möjliggöra för anställda att lyfta sin kompetens och skapa nya karriärvägar. Arbeta strategiskt med kompetensförsörjning utifrån perspektivet behovs- och omvärldsanalys, framtida kompetens, kompetensinventering, kompetensstrategi samt mål och uppföljning.
  • Att genomföra och utvärdera omorganisationen med vaktmästarna till samhällsbyggnadskontoret.
  • Utveckling av Upplands-Bros centrala delar Bro och Kungsängen. Socialt utsatta områden ska utvecklas och utanförskapet ska arbetas bort i hela kommunen. Genom ”Utveckling Bro” numera kallat omdaning Bro och kommunövergripande trygghetsarbete. Fokus för 2025 är stationsområdet.
  • Varsamt byggande med hänsyn till trygghet, tillgänglighet, livskvalitet, naturvärden, kulturhistoriska miljöer och befintlig bebyggelse. Vi anställer en Stadsarkitekt.
  • Att ta fram en handlingsplan för att underlätta för kommuninnevånare att genomföra förändringar i sin vardag för att som enskild individ bidra till omställningen för en hållbar framtid.
  • En ny hyresmodell som ska arbetas fram där målet är konkurrensneutrala hyror. Modellen införs successivt för att arbeta bort underhålls- och hyresskulden.
  • Att se över och uppdatera kommunens beredskap för kriskommunikation och spridning av samhällsviktig information.
  • Utveckling av E-tjänster för kommunens medborgare och näringsliv för att optimera service.
Budget 2024, Tkr194 286
Omfördelning av ram-34 932
Budget 2025159 354
Plan 2026165 254
Plan 2027170 354
facebook Twitter Email